×

Áttörés a krónikus rhinosinusitisek terápiájában

Áttörés a krónikus rhinosinusitisek terápiájában

Milyen tünetek és társbetegségek rontják a CRSwNP-s betegek életminőségét? Mit tudunk ma a 2-es típusú gyulladásokról, és melyek voltak azok a patológiai felfedezések, amelyek lehetővé tették a biológiai terápiák kifejlesztését a kórképben? Hol van ezeknek az új szereknek a helye a betegség terápiás palettáján, és vajon milyen javulásra számíthatnak azok a betegek, akik ilyen kezelésben részesülnek? Kérdéseinkre Dr....

Tovább

CRSwNP-betegek biológiai terápiájával szerzett tapasztalatok

A biológiai terápiák mérföldkövet jelentettek az orrpolippal jár krónikus rhinosinusitisek kezelésében is. Kiricsi Ágnes, a SZTE adjunktusa előadásában bemutatja azokat a gyulladásokra vonatkozó patológiai ismereteket, amelyek lehetővé tették célzott kezelések kidolgozását. Hogy kinél, hogyan alkalmazható az egyik ilyen biológiai terápiás szer, a dupilumab, hogyan tudjuk mérni a kezelés hatását, és az milyen változást eredményez a betegek életminőségében, azt Kiricsi Ágnes saját beteganyaguk adatainak ismertetésével mutatja be.

 

Krónikus rhinosinusitis

Milyen etiológiai tényezők állnak egy krónikus rhinosinusitis hátterében? Mit jelent a betegség endotípusok és fenotípusok szerinti felosztása? Videónkban mindezek felsorolása után Dr. Bella Zsolt, az SZTE adjunktusa megismertet bennünket a 2-es típusú gyulladás fogalmával, az egyes gyulladástípusok kórokaival és a jellemző gyulladásos citokinekkel. A diagnosztikai lehetőségek ismertetése során elmondja, hogy mit kérdezzünk a betegtől, mit is mér a SNOT22 kérdőív, mit vizsgáljunk a vérben, és mit kérdezzünk a patológustól, ha pontosan szeretnénk felmérni

A dupilumab-terápia hatása a szaglászavarra

Talán rég elfeledett anatómia ismereteket elevenít fel Dr. Kraxner Helga, a Semmelweis Egyetem adjunktusa, amikor részletesen bemutatja a szagláshoz kapcsolódó struktúrákat és azok kapcsolatait. Amellett, hogy felsorolja a szaglászavarok típusait, és az azokhoz vezető okokat, Kraxner Helga videónkban részletesen elmagyarázza a szaglásvizsgálatok menetét is. Az előadás végére is maradnak izgalmas információk, hiszen megtekinthetjük azokat az esetimertetéseket, amelyek a dupilumab-terápiának a szaglászavarok javulásában elért kiváló eredményeit mutatják be.

Rekord részvétel az MFOE kongresszusán

Dr. Tamás László professzort, az MFOE elnökét interjúnkban a társaság idei kongresszusáról kérdeztük, aki először a nagyszabású rendezvény néhány adatát ismertette. Kérésünkre felsorolta a kongresszus slágertémáit, megemlítette a forrongó szakterületeket. Hogyan hozott előrelépést a koponyalap-sebészetben a fül-orr-gégész és az idegsebész együttműködése? Milyen újdonságok hoztak áttörést a gyógyszeres terápiákban? Történt-e fejlődés a hallásjavító műtétek területén? Nem mellesleg megtudhatjuk azt is, hogy hogyan is zajlott az a bizonyos talkshow, amely könnyed stílusával üde színfoltot jelentett a szakmai programok között.

Rhinitisek

A nátha látszólag egyszerű kórkép, a különböző etiológiájú és patológiájú formák között azonban nehéz eligazodni. Ehhez kapunk segítséget Dr. Piski Zalántól, a PTE adjunktusától, aki videónkban ismerteti a rhinitisek legújabb klasszifikációját. Vajon mit jelent a gustatoros rhinitis, mikor beszélünk rhinitis medicamentosáról, milyen életszakaszokhoz köthetők a hormonális rhinitisek, és miért a nem allergiás betegségek közé soroljuk a lokális allergia szindrómát? Ilyen, és ehhez hasonló érdekességek mellett megismerhetjük az egyes formákban leginkább bevált kezelési lehetőségeket is.

Immunonkológiai terápiák a fej-nyak sebészetben

Hogyan változtatta meg az immunonkológiai terápiák elterjedése a fej-nyak sebészeti gyakorlatot? Milyen eredményeket hoz ezen szerek másodvonalbeli alkalmazása a fej-nyak daganatok gyógyulásában? Van-e remény a neoadjuváns alkalmazás sikerességére? Milyen szerepe lehet a multidiszciplináris onkoteameknek a kezelésekről való döntésekben? Ezekről az onkológiai témákról kérdezzük interjúnkban Dr. Tamás László professzort, de a beszélgetésben szóba kerül a krónikus rhinosinusitis is, amely kapcsán Tamás professzor bemutatja a „Polipos kisokos” betegtájékoztatót.

Budapesti F.O.G. Napok 2022

2022. április 7-8. között került megrendezésre a Budapesti Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Napok VII. Továbbképző online Tanfolyama. Tekintse meg Prof. Dr. Hirschberg Andor, Dr. Piski Zalán és Dr. Kiricsi Ágnes Sanofi szimpóziumi előadását!

A légúti gyulladásos megbetegedésekben alkalmazott biológiai terápiák hatásmechanizmusa

A Magyar Fül-, Orr, - Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesületének 46. kongresszusán Professzor Dr. Hirschberg Andor izgalmas előadásában feleleveníthettük és kibővíthettük ismereteinket a légúti gyulladásos megbetegedésekben alkalmazott biológiai terápiák hatásmechanizmusáról, emellett megismerhettük a prednizolonnak és egyes biológiai terápiáknak az eozinofil sejtszámra kifejtett hatását.

A súlyos asztmához társuló orrpolipózis – a biológiai kezelés során szerzett tapasztalataink

A Magyar Fül-, Orr, - Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesületének 46. kongresszusán Dr. Hajdu Krisztina egy izgalmas szimpózium keretein belül mutatta be a súlyos asztmához társuló orrpolipózist, osztotta meg ezen betegség biológiai terápiája során szerzett tapasztalatait, és foglalta össze azokat a jellemzőket, amelyek segítenek a magas kockázatú asztmás betegek felismerésében.

<< < 1 2 3 4 > >>
39 találat 4 oldalon

Bejelentkezés

Technikai forródrót:
+36 30 327 4143

AZ EGYESÜLET KIEMELT TÁMOGATÓJA:

 

SANOFI

Az MFOE Arany fokozatú
támogatója a SANOFI.
 
 

AZ EGYESÜLET TÁMOGATÓI:

 

 teva

Victofon

 
 

Egyesületünk bankszámlaszáma:
11708001-20315478-00000000

Tagdíj: 10.000 Ft/év

Kérjük a tagdíjat erre a
számlaszámra fizesse!

A Közgyűlés határozatának
megfelelően 2023-tól a tagsági díj
egységesen 10.000 Ft/év.

Kérjük, hogy tagjaink ennek megfelelően fizessék az idei díjat. 31 főnek van az idei évre részleges befizetése, ezért kérünk mindenkit, hogy a befizetés előtt ellenőrizze az egyenlegét a honlapon!

A tagdíjról és a befizetésekről további
információk itt érhetők el!

A Magyar Fül-orr-gégészet
fejlesztéséért Alapítvány
Adószám: 18190003-2-42

Számlaszám:
11701004-20217868-00000000

Ha úgy gondolja, hogy támogatja céljainkat, kérjük, adja adója 1%-át
"A Magyar Fül-orr-gégészet fejlesztésért" Alapítványnak. Támogatását - betegeink nevében is - hálásan köszönjük!

Alapítványunkról további
információk itt érhetők el!

ujsag 69. évfolyam, 2. szám

Válasszon lapszámot

Partnerek

  Megjelent!
 
 

Megjelent Dr. Reményi Ákos
"A hangprotézissel végzett
beszédrehabilitáció gyakorlati kérdései
"
című szakkönyve.
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Andor professzor úr "Gyakorlati rinológia" című szakkönyve.
Évente számtalan szakkönyv jelenik meg világszerte ebben a témában, hazánkban azonban mindez ideig ilyen jellegű kiadvány
nem látott napvilágot.
 
További információk

 
 

Megjelent
Katona Gábor és Hirschberg Jenő szerkesztésében a

Gyermek Fül-orr-gégészet

tankönyv
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Jenő, Hacki Tamás,
Mészáros Krisztina szerkesztésében a

FONIÁTRIA ÉS TÁRSTUDOMÁNYOK

első és második kötete.
 
További információk