×

Jubileumi kongresszus

Jubileumi kongresszus

Idén 25. Vándorgyűlését rendezte meg a Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesületének Gyermek Fül-Orr-Gégészeti Szekciója Visegrádon. Az emlékezetessé tett kongresszusról annak elnökét, Dr. Horváth Évát kérdeztük, aki a szakmai újdonságok mellett beszámolt a társszakmákkal: gyermekgyógyászokkal és aneszteziológusokkal közösen megrendezett kerekasztal-beszélgetések tanulságairól is.

Tovább

Újszülöttkori hallásszűrés és otitis media update

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttkori hallásszűrés a szülészeteken, amelynek örvendetes következménye, hogy az alacsonyabb fokú halláscsökkenés diagnózisának ideje koraibb életkorra tolódott. Dr. Csákányi Zsuzsanna, a Heim Pál OGYI Fül-orr-gégegyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa interjúnkban a folyamat eredményeire és nehézségeire mutat rá, emellett arról is beszél, miért szükséges időről időre a megelőzési és terápiás stratégiák újragondolása a heveny középfülgyulladást illetően.

Fej-, nyaki ciszták és fisztulák

Dr. Kovács Petra, a Heim Pál OGYI Fül-orr-gégegyógyászati Osztályának szakorvosa előadásában 230, az intézményben fej-, nyaki ciszta és fisztula miatt kezelt gyermek adatait tekintette át a ciszták eredete, a műtéti megoldások, szövődmények tekintetében. Mint elmondta, a műtétek egyik tanulsága, hogy inkább a radikális beavatkozások hozták meg az eredményt: az esetek mintegy felében jelentkező posztoperatív szövődmények gyakori okaként azonosították ugyanis a nem kellő mértékű feltárást.

Gyermekkori alvásfüggő légzészavarok

Nemzetközi adatok alapján a gyermekek 10-15%-a érintett alvásfüggő légzészavarban, míg a súlyos, apnoéval vagy hipopnoéval járó forma előfordulása 1-5%-ra tehető. A már Magyarországon is több helyen elérhető alvási endoszkópia nagy segítség az oki tényezők pontos megtalálásában, a terápiás terv felállításában. A korai felismerésről, a kivizsgálásról és az endoszkópia nyújtotta műtéti lehetőségekről Dr. Bella Zsolt fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakorvost kérdeztük.

A gyermekkori nagyothallás kezelése

A veleszületett nagyothallás gyakorisága körülbelül két ezrelék, a szerzett hallászavarok ennél jóval gyakoribbak. Mint azt Katona Gábor professzor interjúnkban kifejti, ma már minden típusú nagyothallásra létezik valamilyen megoldás. Azokban az esetekben, amikor a hagyományos módszerek nem alkalmazhatóak, középfül-implantátumok széles skálája áll rendelkezésünkre: a technika fejlődésével egyre korszerűbb, tisztább hangzást biztosító, kevesebb műtéti szövődménnyel behelyezhető készülékek jelennek meg.

CRSwNP-betegek biológiai terápiájával szerzett tapasztalatok

A biológiai terápiák mérföldkövet jelentettek az orrpolippal jár krónikus rhinosinusitisek kezelésében is. Kiricsi Ágnes, a SZTE adjunktusa előadásában bemutatja azokat a gyulladásokra vonatkozó patológiai ismereteket, amelyek lehetővé tették célzott kezelések kidolgozását. Hogy kinél, hogyan alkalmazható az egyik ilyen biológiai terápiás szer, a dupilumab, hogyan tudjuk mérni a kezelés hatását, és az milyen változást eredményez a betegek életminőségében, azt Kiricsi Ágnes saját beteganyaguk adatainak ismertetésével mutatja be.

 

A dupilumab-terápia hatása a szaglászavarra

Talán rég elfeledett anatómia ismereteket elevenít fel Dr. Kraxner Helga, a Semmelweis Egyetem adjunktusa, amikor részletesen bemutatja a szagláshoz kapcsolódó struktúrákat és azok kapcsolatait. Amellett, hogy felsorolja a szaglászavarok típusait, és az azokhoz vezető okokat, Kraxner Helga videónkban részletesen elmagyarázza a szaglásvizsgálatok menetét is. Az előadás végére is maradnak izgalmas információk, hiszen megtekinthetjük azokat az esetimertetéseket, amelyek a dupilumab-terápiának a szaglászavarok javulásában elért kiváló eredményeit mutatják be.

Rekord részvétel az MFOE kongresszusán

Dr. Tamás László professzort, az MFOE elnökét interjúnkban a társaság idei kongresszusáról kérdeztük, aki először a nagyszabású rendezvény néhány adatát ismertette. Kérésünkre felsorolta a kongresszus slágertémáit, megemlítette a forrongó szakterületeket. Hogyan hozott előrelépést a koponyalap-sebészetben a fül-orr-gégész és az idegsebész együttműködése? Milyen újdonságok hoztak áttörést a gyógyszeres terápiákban? Történt-e fejlődés a hallásjavító műtétek területén? Nem mellesleg megtudhatjuk azt is, hogy hogyan is zajlott az a bizonyos talkshow, amely könnyed stílusával üde színfoltot jelentett a szakmai programok között.

Rhinitisek

A nátha látszólag egyszerű kórkép, a különböző etiológiájú és patológiájú formák között azonban nehéz eligazodni. Ehhez kapunk segítséget Dr. Piski Zalántól, a PTE adjunktusától, aki videónkban ismerteti a rhinitisek legújabb klasszifikációját. Vajon mit jelent a gustatoros rhinitis, mikor beszélünk rhinitis medicamentosáról, milyen életszakaszokhoz köthetők a hormonális rhinitisek, és miért a nem allergiás betegségek közé soroljuk a lokális allergia szindrómát? Ilyen, és ehhez hasonló érdekességek mellett megismerhetjük az egyes formákban leginkább bevált kezelési lehetőségeket is.

Immunonkológiai terápiák a fej-nyak sebészetben

Hogyan változtatta meg az immunonkológiai terápiák elterjedése a fej-nyak sebészeti gyakorlatot? Milyen eredményeket hoz ezen szerek másodvonalbeli alkalmazása a fej-nyak daganatok gyógyulásában? Van-e remény a neoadjuváns alkalmazás sikerességére? Milyen szerepe lehet a multidiszciplináris onkoteameknek a kezelésekről való döntésekben? Ezekről az onkológiai témákról kérdezzük interjúnkban Dr. Tamás László professzort, de a beszélgetésben szóba kerül a krónikus rhinosinusitis is, amely kapcsán Tamás professzor bemutatja a „Polipos kisokos” betegtájékoztatót.

Áttörés a krónikus rhinosinusitisek terápiájában

Milyen tünetek és társbetegségek rontják a CRSwNP-s betegek életminőségét? Mit tudunk ma a 2-es típusú gyulladásokról, és melyek voltak azok a patológiai felfedezések, amelyek lehetővé tették a biológiai terápiák kifejlesztését a kórképben? Hol van ezeknek az új szereknek a helye a betegség terápiás palettáján, és vajon milyen javulásra számíthatnak azok a betegek, akik ilyen kezelésben részesülnek? Kérdéseinkre Dr. Hirschberg Andor professzor válaszol, aki az MFOE kongresszusán az orrpolippal járó krónikus rhinosinusitis biológiai terápiájának magyarországi történetét foglalta össze.

<< < 1 2 3 4 5 > >>
44 találat 5 oldalon

Bejelentkezés

Technikai forródrót:
+36 30 327 4143

AZ EGYESÜLET KIEMELT TÁMOGATÓJA:

 

SANOFI

Az MFOE Arany fokozatú
támogatója a SANOFI.
 
 

AZ EGYESÜLET TÁMOGATÓI:

 

 teva

Victofon

 
 

Egyesületünk bankszámlaszáma:
11708001-20315478-00000000

Tagdíj: 10.000 Ft/év

Kérjük a tagdíjat erre a
számlaszámra fizesse!

A Közgyűlés határozatának
megfelelően 2023-tól a tagsági díj
egységesen 10.000 Ft/év.

Kérjük, hogy tagjaink ennek megfelelően fizessék az idei díjat. 31 főnek van az idei évre részleges befizetése, ezért kérünk mindenkit, hogy a befizetés előtt ellenőrizze az egyenlegét a honlapon!

A tagdíjról és a befizetésekről további
információk itt érhetők el!

A Magyar Fül-orr-gégészet
fejlesztéséért Alapítvány
Adószám: 18190003-2-42

Számlaszám:
11701004-20217868-00000000

Ha úgy gondolja, hogy támogatja céljainkat, kérjük, adja adója 1%-át
"A Magyar Fül-orr-gégészet fejlesztésért" Alapítványnak. Támogatását - betegeink nevében is - hálásan köszönjük!

Alapítványunkról további
információk itt érhetők el!

ujsag 69. évfolyam, 2. szám

Válasszon lapszámot

Partnerek

  Megjelent!
 
 

Megjelent Dr. Reményi Ákos
"A hangprotézissel végzett
beszédrehabilitáció gyakorlati kérdései
"
című szakkönyve.
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Andor professzor úr "Gyakorlati rinológia" című szakkönyve.
Évente számtalan szakkönyv jelenik meg világszerte ebben a témában, hazánkban azonban mindez ideig ilyen jellegű kiadvány
nem látott napvilágot.
 
További információk

 
 

Megjelent
Katona Gábor és Hirschberg Jenő szerkesztésében a

Gyermek Fül-orr-gégészet

tankönyv
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Jenő, Hacki Tamás,
Mészáros Krisztina szerkesztésében a

FONIÁTRIA ÉS TÁRSTUDOMÁNYOK

első és második kötete.
 
További információk