×

Otogén agytályogok ellátása osztályunkon 2014–2021 között

Osztályunkon a 2014–2021 közötti időszakban 6 (4 felnőtt, 2 gyermek), mastoiditis talaján kialakult agytályogos esetet operáltunk. Preoperatívan mind a 6 főnél kontrasztanyagos koponya-CT, 1 főnél kiegészítésül MRI-vizsgálatot is készítettünk. A betegség megoldásaként minden esetben széles mastoidectomia végzése után, a Körner-szabálynak megfelelően, transmastoidealisan tártuk fel az intracranialisan elhelyezkedő...

Tovább

Ménière-betegség és életminőség: a diagnózis és a terápia komplex megközelítése

A Ménière-betegség (MD) tünetei közé tartoznak a forgó jellegű szédüléses rohamok, szenzorineurális halláscsökkenés (SNHL), fülzúgás és vegetatív tünetek. Az MD kezelési formái főként tüneti terápiát foglalnak magukban. A diagnózis ugyan elsősorban a klinikai tüneteken és a tisztahangküszöb-audiometriai (PTA) méréseken alapszik, az egyensúlyrendszer objektíven is vizsgálható a vestibuloocularis reflex (VOR) alapján, például a kalorikus teszt és a video-fejimpulzusteszt (vHIT) segítségével.
A nemzetközi irányelvek alapján az MD kezelésének báziseszközei közé tartoznak az életmódbeli változtatások mellett a betahistin és a diuretikumok. A későbbi stádiumokban mint lokális konzervatív/destruktív terápia intratympanalis szteroid (ITS) vagy gentamycin (ITG) alkalmazható. Az ITG-terápia potenciális mellékhatása az SNHL, amely PTA segítségével vizsgálható.
A VOR vizsgálatának két fő metodikája a kalorikus teszt és a vHIT. Segítségükkel a horizontális ívjáratok és/vagy a vestibularis ideg működése regisztrálható.
 

2019. Otoneurológiai tavasz

2019 tavaszán az alábbi események várhatók az otoneurológiai témakörben: Komplex Otoneurológiai diagnosztika tanfolyam, Belgrade Balance Forum, Neurootológiai és Equilibriometriai Társaság 46. Kongresszus.

Új vizsgálóeljárások az otoneurológiában

Összefoglalás

Az utóbbi években az otoneurológiai diagnosztikában lehetőség nyílott a belsőfül mind a 10 végkészülékének (6 félkörös ívjárat, 2 utrikulusz, illetve 2 szakkulusz) egymástól független, objektív, kvantitatív módszerekkel történő vizsgálatára. A 3-3 félkörös ívjárat működését a video-regisztrált fej-impulzusteszt (video head impulse test, vHIT), a szakkuluszok vizsgálatát a cervikális, az utrikuluszok tesztelését az okuláris eredetű vesztibulárisan kiváltott miogén potenciálok (vestibular evoked myogenic potential, VEMP) segítségével végezhetjük el. Jelen közleményünk célja ezen új diagnosztikai eljárások összefoglalása és az irodalom áttekintése.

Kulcsszavak: cervikális eredetű vesztibulárisan kiváltott miogén, potenciálok, fej-impulzusteszt, objektív vizsgálatok, okuláris eredetű vesztibulárisan kiváltott miogén, potenciálok, video-regisztrált fej-impulzus teszt

New test procedures in otoneurology

Summary


In the past few years new possibilities have been introduced for the independent, objective, quantitative examination of all 10 vestibular organs of the inner ear(6 semicircular canals, 2 utricles, 2 sacculi). The function of the 3-3 semicircular canals can be tested with the video head impulse test (vHIT), the function of the sacculi with the cervical, while that of the utricles with the ocular origin vestibular evoked myogen potentials (VEMP). The objective of our present publication is to summarize these new diagnostic procedures and their literature.

Keywords: cervical generated vestibular myogen potentials, head- impulse test, objective tests, ocular generated vestibular myogen potentials, video-based head-impulse test

Egy kerekasztal utóélete

A Magyar Fül-orr-gége és Fej-nyaksebész orvosok 48. Audiológiai vándorgyűlésén az Otoneurológiai Szekció kerekasztal megbeszélést rendezett „Egészségkárosodás mértékének és gépjárművezetői alkalmasság véleményezésének problémái” címmel.

A kerekasztal moderátora Dr. Kisely Mihály volt.

<< < 1 > >>
4 találat 1 oldalon

Bejelentkezés

Technikai forródrót:
+36 30 327 4143

AZ EGYESÜLET KIEMELT TÁMOGATÓJA:

 

SANOFI

Az MFOE Arany fokozatú
támogatója a SANOFI.
 
 

AZ EGYESÜLET TÁMOGATÓI:

 

 teva

Victofon

 
 

Egyesületünk bankszámlaszáma:
11708001-20315478-00000000

Tagdíj: 10.000 Ft/év

Kérjük a tagdíjat erre a
számlaszámra fizesse!

A Közgyűlés határozatának
megfelelően 2023-tól a tagsági díj
egységesen 10.000 Ft/év.

Kérjük, hogy tagjaink ennek megfelelően fizessék az idei díjat. 31 főnek van az idei évre részleges befizetése, ezért kérünk mindenkit, hogy a befizetés előtt ellenőrizze az egyenlegét a honlapon!

A tagdíjról és a befizetésekről további
információk itt érhetők el!

A Magyar Fül-orr-gégészet
fejlesztéséért Alapítvány
Adószám: 18190003-2-42

Számlaszám:
11701004-20217868-00000000

Ha úgy gondolja, hogy támogatja céljainkat, kérjük, adja adója 1%-át
"A Magyar Fül-orr-gégészet fejlesztésért" Alapítványnak. Támogatását - betegeink nevében is - hálásan köszönjük!

Alapítványunkról további
információk itt érhetők el!

ujsag 69. évfolyam, 2. szám

Válasszon lapszámot

Partnerek

  Megjelent!
 
 

Megjelent Dr. Reményi Ákos
"A hangprotézissel végzett
beszédrehabilitáció gyakorlati kérdései
"
című szakkönyve.
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Andor professzor úr "Gyakorlati rinológia" című szakkönyve.
Évente számtalan szakkönyv jelenik meg világszerte ebben a témában, hazánkban azonban mindez ideig ilyen jellegű kiadvány
nem látott napvilágot.
 
További információk

 
 

Megjelent
Katona Gábor és Hirschberg Jenő szerkesztésében a

Gyermek Fül-orr-gégészet

tankönyv
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Jenő, Hacki Tamás,
Mészáros Krisztina szerkesztésében a

FONIÁTRIA ÉS TÁRSTUDOMÁNYOK

első és második kötete.
 
További információk