×

Egészségesebb-e az elektronikus cigaretta, mint a hagyományos dohányzás?

Bevezetés

A hagyományos dohányfüstölés története Európában visszanyúlik Kolumbusz Kristófig, aki 1492-ben került először kapcsolatba a dohánynövénnyel és hozta haza. A terjesztése a portugál udvarba delegált, francia nagykövet Jean Nicot (1530–1604) révén indult el kontinensünkön, aki a növényt csodafűként ajánlotta, amely minden lehetséges betegséget gyógyít.

Fritz...

Tovább

A TRP-csatornák és a szenzoros neuropeptidek szerepe az orrnyálkahártya gyulladásos megbetegedéseiben

Gyógyszertudományok Doktori Iskola; Neurofarmakológia Program

Doktori iskola és programvezető: Prof. dr. Pintér Erika

Témavezető: Prof. dr. Pintér Erika és Prof. dr. Gerlinger Imre; 201064 Budapest, Podmaniczky u. 109–111.

 

Bevezetés 

A krónikus orrmelléküreg-gyulladás (CRS) patofiziológiája

 

A krónikus rhinosinusitis egy multifaktoriális, az orrüreg és orr­melléküregeket érintő gyulladásos megbetegedés, amelynek pontos etiológiája még máig tisztázatlan. A korábbi feltételezések korlátai, miszerint a CRS az akut rhinosinusitisek (ARS) inkomplett vagy terápiarezisztens végállapota, mára számos alternatív hipotézis kialakulásához vezettek, de máig sem alakult ki egységes konszenzus.

 

Mennyire bíznak és bízhatnak a laikusok az online fül-orr-gégészeti tartalmakban?

Nemrég az Inspira piackutató cég végzett egy közvéleménykutatást, aminek a célja az volt, hogy felmérjék az emberek bizalmát az egészségügyi tartalomfogyasztás terén. Az egészségügy egyik legnagyobb problémája manapság, hogy bizalmi válság van. Ez a nem túl erős bizalom az Inspira eredményei alapján tükröződik az egészségügyi tartalmak vonatkozásában is: felmérésük szerint az átlagos bizalmi index az egészségügyi tartalomfogyasztásban 5 a 10-es skálán. Szerencsére az orvosok iránti bizalom a legnagyobb, de az is csak 6,2, míg a legalacsonyabb a közösségi média úgy általában, a maga 4,3 pontjával. Tehát legkevésbé a facebookon keringő híreknek hisznek a laikusok, és ezt jól is teszik. Ugyanakkor szembeötlő a két vég közötti rendkívül kis eltérés, nem egészen 2 pont a 10-ből. Ráadásul, ha már szóba került a közösségi média: a közösségi oldalakon a bizalom 10-es skáláján csak eggyel van jobb pozícióban az orvosok által írt vélemény egy betegség, panasz, egészségügyi kérdés kapcsán, mint például egy fitneszedző vagy egy gasztroblogger véleménye, és csak kettővel, ha ugyanezt a véleményt egy színész vagy énekes teszi közzé. Már-már hihetetlen, hogy egészségügyi kérdésben alig hisznek jobban az adott tudományág legmagasabb szintjén kvalifikált szakemberének, mint egy rocksztárnak, de mégis ez a helyzet.

Hang- és gégeelváltozások időskorban (presbyphonia és presbylarynx)

Összeállította: Sarkady László dr.

A 60 év feletti emberek kb. 20%-a szenved időskori hangelváltozástól (presbyphonia), amelyet gyakran presbyacusis, presby­phagia, presbyvertigo és/vagy presbyopia kísérnek. Az ének- és beszédhang minősége és teherbíróképessége csökken, a légzés is korlátozott a beszűkült légzésfunkció miatt. Ráadásul a gége süllyedése miatt öregeknél változnak a rezonancia-viszonyok a toldalékcsőben és fokozódik az aspiráció kockázata is.

 

Új európai szakmai ajánlás a rhinosinusitisről és orrpolipózisról (EPOS2012) – Referátum

Forrás: European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps 2012 (EPOS2012)
Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J, Bachert C, et al. Rhinology 2012; 50 (Suppl 23): 1–225.

 

Összefoglalás

A szerzők a rhinosinusitisről és az orrpolipózisról megjelent új európai szakmai ajánlás (European Position Paper on Rhino­sinu­sitis and Nasal Polyps 2012 [EPOS2012]) gyakorlati szempontból legfontosabb újdonságait ismertetik. Az akut és krónikus rhinosinusitis kezelési módjainak evidenciái mellett az európai tudományos bizottság által javasolt terápiás algoritmusokat is bemutatják. A referátum végén a szerzők kommentálják az akut és krónikus rhinosinusitis kezelésére vonatkozó olyan javaslatokat, amelyekkel eddig hazai tapasztalat csak szórványosan, vagy egyáltalán nincsen.

 


Summary

The authors present the practical novelties of the newly published European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps (EPOS2012). Besides the evidences of the treatment of acute and chronic rhinosinusitis, they also present the management scheme suggested by the european professional com­mittee. At the end of the review the authors also comment the proposed treatments of acute and chronic rhinosinusitis that have hardly and or no experience in Hungary at all.
 

<< < 1 > >>
5 találat 1 oldalon

Bejelentkezés

Technikai forródrót:
+36 30 327 4143

AZ EGYESÜLET KIEMELT TÁMOGATÓJA:

 

SANOFI

Az MFOE Arany fokozatú
támogatója a SANOFI.
 
 

AZ EGYESÜLET TÁMOGATÓI:

 

 teva

Victofon

 
 

Egyesületünk bankszámlaszáma:
11708001-20315478-00000000

Tagdíj: 10.000 Ft/év

Kérjük a tagdíjat erre a
számlaszámra fizesse!

A Közgyűlés határozatának
megfelelően 2023-tól a tagsági díj
egységesen 10.000 Ft/év.

Kérjük, hogy tagjaink ennek megfelelően fizessék az idei díjat. 31 főnek van az idei évre részleges befizetése, ezért kérünk mindenkit, hogy a befizetés előtt ellenőrizze az egyenlegét a honlapon!

A tagdíjról és a befizetésekről további
információk itt érhetők el!

A Magyar Fül-orr-gégészet
fejlesztéséért Alapítvány
Adószám: 18190003-2-42

Számlaszám:
11701004-20217868-00000000

Ha úgy gondolja, hogy támogatja céljainkat, kérjük, adja adója 1%-át
"A Magyar Fül-orr-gégészet fejlesztésért" Alapítványnak. Támogatását - betegeink nevében is - hálásan köszönjük!

Alapítványunkról további
információk itt érhetők el!

ujsag 69. évfolyam, 2. szám

Válasszon lapszámot

Partnerek

  Megjelent!
 
 

Megjelent Dr. Reményi Ákos
"A hangprotézissel végzett
beszédrehabilitáció gyakorlati kérdései
"
című szakkönyve.
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Andor professzor úr "Gyakorlati rinológia" című szakkönyve.
Évente számtalan szakkönyv jelenik meg világszerte ebben a témában, hazánkban azonban mindez ideig ilyen jellegű kiadvány
nem látott napvilágot.
 
További információk

 
 

Megjelent
Katona Gábor és Hirschberg Jenő szerkesztésében a

Gyermek Fül-orr-gégészet

tankönyv
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Jenő, Hacki Tamás,
Mészáros Krisztina szerkesztésében a

FONIÁTRIA ÉS TÁRSTUDOMÁNYOK

első és második kötete.
 
További információk