×

Visegrádi beszámoló

Visegrádi beszámoló

Beszámoló a Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész orvosok egyesülete Gyermek Fül-, Orr-, Gégészeti Szekciójának XXV. Vándorgyűléséről és Továbbképző Fórumáról.

Tovább

Gyermekfülészeti hírlevél 2019-2020

A MFOE Közgyűlésének (2020. január 31.) témája volt a Gyermekfülészeti Szekció beszámolója is, amiben számot adtunk a 2019. évi tevékenységünkről. Az év legrangosabb gyerekfülészeti eseménye, a Magyar Fül-Orr-Gége Orvosok Egyesülete Gyermek Fül-orr-gége Szekciójának XXIII. Vándorgyűlése volt (Siófok 2019. április 25-27.), amiről honlapunkon csak a következő 4 éves periódusra megválasztott új szekció elnök és titkár vonatkozásában számoltunk be.

Gyermek fül-orr-gégészeti hírlevél: 2015–2016

A 2015. év legfontosabb gyermek fül-orr-gégészeti eseménye a hajdúszoboszlói kongresszus volt. A rendezvényről, amely túlzás nélkül nagy sikerrel zajlott le, már több helyen beszámoltunk.

Mikor végezzünk stapes műtétet gyermekek esetében?

The controversy regarding pediatric stapes surgery (SS) for congenital stapes footplate fixation (CSFF) or juvenile otosclerosis (JO) has been ongoing since the 1980s. The surgery, indications and outcomes have been extensively examined in adults, but the literature for children is relatively limited. As parental and school awareness grows regarding hearing loss, and audiological screening becomes more prevalent, children with these disorders are more readily identified. Therefore, the decision about whether or not and when to treat stapes ankylosis in the pediatric population is a topic of debate.

Laryngoscope 2015; 125 (12): 2631–2632.

A gyermekkori védőoltások szerepe az allergiás megbetegedésekre való hajlamban

Összefoglalás: Az allergiás megbetegedések gyakorisága meredeken emelkedett az elmúlt évtizedekben, mára ezek a kórképek népbetegségnek számítanak. Felmerült, hogy az emelkedő inciden­cia hátterében többek között a kiterjedten alkalmazott, elsősorban gyermekkorban adott védőoltások állnak. A szerzők egyenként elemzik a leggyakrabban alkalmazott védőoltások hatásának immunológiai vonatkozásait, majd az irodalomban elérhető klinikai vizsgálatokat.
A rendelkezésre álló adatok alapján egyik védőoltásnál sem igazolódott, hogy adásával az atópiás betegségek gyakorisága megemelkedne. Fontos azonban, hogy ennek ellenkezője, azaz egyértelmű protektív hatást sem sikerült kimutatni olyan védőoltásoknál sem, amelyek adása után erőteljes Th1 immunválasz mutatható ki, mint pl. a BCG. Ennek oka abban keresendő, hogy az allergiára való hajlam hátterében inkább a szabályozó T-sejtek zavara és a nem megfelelően kialakuló mukozális tolerancia állhat, s nem pusztán az immunválasz Th2 irányba történő eltolódása.

GYERMEK FÜL-ORR-GÉGÉSZETI HÍRLEVÉL 2014.

A 2014. év fontos nemzetközi eseménye volt az Európai Gyermek fül-orr-gégészeti Társaság (ESPO) XII. Kongresszusa május 31 - június 3. között Dublinban. John Russell, a Szervező Bizottság elnöke és csapatának kemény munkája egy rendkívül intenzív, új elemekkel teli, változatos programot kínált a résztvevőknek.

Gyermek-fül-orr-gégészeti hírlevél 2013

A Gyermek-fül-orr-gégészeti Szekció szakmapolitikai és tudományos események tekintetében igen mozgalmas évet tudhat maga mögött 2013-ban.

Gyermek-fül-orr-gégészeti Hírlevél 2012.

A 2012. év fontos nemzetközi eseménye volt az Európai Gyermekfülészeti Társaság (ESPO) XI. Kongresszusa május 20-23. között Amszterdamban, amelyen szép számmal vettek részt a magyar felnőtt és gyermekfülész kollégák. Katona Gábor a „Cleft palate & 22q11.2 deletion syndrome” kerekasztalban felkért elnök volt, a „Retraction pocket” témában szervezett kerekasztalban pedig moderátorként szerepelt. Farkas Zsolt a „Pediatric otology” kerekasztal, Benedek Pálma a „Challenging issues in pediatric otolaryngology” kerekasztal moderátorai voltak, Csákányi Zsuzsanna pedig előadást tartott „Incidence of otitis media with effusion among different age groups of cleft palate children” címmel.

Első elemista gyermekek orr-gégészeti és fülészeti állapotának felmérése 1931-ben

Összefoglalás

 

Nyolcvan éve az ország második legnagyobb városának összes első elemista gyermekére kiterjedő egészségügyi szűrővizsgálatot szervezett a Tisza István Tudományegyetem Bőrklinikája. A felmérésben közel 2000 gyermek vett részt. A venerológiai és tüdőgümőkor specifikus tüneteit vizsgálták. Rögzítésre került a gyermekek orr-fül-gégészeti és fogászati státusa. A szűrővizsgálat kiterjedt a környezeti és lakásviszonyokra is. Ez a világviszonylatban úttörő, nagy esetszámú és szociális viszonyokat is elemző tanulmány, amelynek minden egyes gyermek esetében az alapadatai is fennmaradtak, felbecsülhetetlen kordokumentum. A szerző a felmérés orr-torok-gégészeti és szociális adatait ismerteti.
 


Summary

 

80 years ago the Tisza István Academic University’s Dermatology Clinic organized a medical examination containing the country’s second biggest city’s primary school students of first year. Approximately 2000 students attended the survey. The subject of the survey was the symptoms of venerological diseases and TBC. The children’s dental and otorhinolaryngology status was also examined. This unique study characterized the social features of the era. The author presents the otorhinolaryngology and social data of the study.

Gyermek-fül-orr-gégészeti Hírlevél 2011.

Az MFOE Gyermek-fül-orr-gégészeti Szekciójának új vezetősége jelen levelében a 2011. évi hazai és nemzetközi gyermekfülészeti vonatkozású eseményeket foglalja össze időrendben. Célunk egyúttal a gyermekfülészet legújabb eredményeinek bemutatása, annak szemléltetése, hogy a technika és a tudomány fejlődése milyen új lehetőségeket kínál az egyes gyermekfülészeti vonatkozású megbetegedések diagnosztikájában és therápiájában, irányt mutatva az újabb potenciális kutatási területek felé.

<< < 1 2 > >>
13 találat 2 oldalon

Bejelentkezés

Technikai forródrót:
+36 30 327 4143

AZ EGYESÜLET KIEMELT TÁMOGATÓJA:

 

SANOFI

Az MFOE Arany fokozatú
támogatója a SANOFI.
 
 

AZ EGYESÜLET TÁMOGATÓI:

 

 teva

Victofon

 
 

Egyesületünk bankszámlaszáma:
11708001-20315478-00000000

Tagdíj: 10.000 Ft/év

Kérjük a tagdíjat erre a
számlaszámra fizesse!

A Közgyűlés határozatának
megfelelően 2023-tól a tagsági díj
egységesen 10.000 Ft/év.

Kérjük, hogy tagjaink ennek megfelelően fizessék az idei díjat. 31 főnek van az idei évre részleges befizetése, ezért kérünk mindenkit, hogy a befizetés előtt ellenőrizze az egyenlegét a honlapon!

A tagdíjról és a befizetésekről további
információk itt érhetők el!

A Magyar Fül-orr-gégészet
fejlesztéséért Alapítvány
Adószám: 18190003-2-42

Számlaszám:
11701004-20217868-00000000

Ha úgy gondolja, hogy támogatja céljainkat, kérjük, adja adója 1%-át
"A Magyar Fül-orr-gégészet fejlesztésért" Alapítványnak. Támogatását - betegeink nevében is - hálásan köszönjük!

Alapítványunkról további
információk itt érhetők el!

ujsag 69. évfolyam, 2. szám

Válasszon lapszámot

Partnerek

  Megjelent!
 
 

Megjelent Dr. Reményi Ákos
"A hangprotézissel végzett
beszédrehabilitáció gyakorlati kérdései
"
című szakkönyve.
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Andor professzor úr "Gyakorlati rinológia" című szakkönyve.
Évente számtalan szakkönyv jelenik meg világszerte ebben a témában, hazánkban azonban mindez ideig ilyen jellegű kiadvány
nem látott napvilágot.
 
További információk

 
 

Megjelent
Katona Gábor és Hirschberg Jenő szerkesztésében a

Gyermek Fül-orr-gégészet

tankönyv
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Jenő, Hacki Tamás,
Mészáros Krisztina szerkesztésében a

FONIÁTRIA ÉS TÁRSTUDOMÁNYOK

első és második kötete.
 
További információk