×

Glottiscarcinoma – Egy átalakulóban lévő betegség

A glottiscarcinoma lényegesen ritkább volt a 19. században, mint a 20. században, aminek éppen a fordítottja igaz a szájgarati daganatokra. Magyarázatul szolgál, hogy az 1800-as években a dohány fogyasztási módja főleg rágás volt, ezért lett az aero-digesztív traktus domináns rákjának helye a szájüreg. Abban az időben túlnyomórészt a kétkezi munkások részesítették előnyben a rágást, mert nem volt módjuk munka közben...

Tovább

Új, fonalvezető eszköz az endoszkópos arytenoid lateropexia céljára

A kétoldali hangszál-mozgásképtelenség (bilateral vocal cord immobility, BVCI) rendszerint másodlagosan, neuropathia, musculáris zavarok vagy mechanikus fixáció (MF) következtében alakul ki. Az okozott dyspnoe miatt, mely mérsékelttől nagy fokig terjedhet, általában sebészi beavatkozásra van szükség.
Újabban külső feltárás helyett különféle endoszkópos eljárásokkal helyre lehet állítani a légutat kétoldali hangszálbénulásnál (bilateral vocal cord paralysis, BVCP), azonban a MF kezelése gyakran külső behatolást igényel (pl. laminotomia). A BVCP sokszor várható reverzibilitása további terápiás nehézséget jelent, mivel olyan technikára van szükség, amellyel a glottis fuknciója helyreállítható.

A gége malignus fibrózus histiocytomája

Klinikánk ambulanciáján P.I.L. hetvenhat éves férfi beteg jelentkezett tartós rekedtség miatt, amelynek hátterében egy nagy jobb oldali hangszalagpolip igazolódott. A polip szövettani vizsgálata nem-differenciált szarkómát véleményezett. LASER kordektómiát végeztünk, amit teljes dózisú (60 Gy) irradiáció követett. Egy évvel később, egy a szubglottikus teret kitöltő és egészen a carina tracheaig terjedő, koncentrikus trachealis tumoros infiltrációt találtunk, amit a direkt laringoszkópos és a bronchoszkópos vizsgálat is megerősített. A szövettani vizsgálat malignus fibrózus histiocytomát (MFH) véleményezett. Számos kísérő körülményt figyelembe véve palliatív irradiáció (44 Gy) mellett döntöttünk. A kezelés hatására a tumor parciális remissziót (PR) mutatott, azonban a tracheotomiás nyílást nem tudtuk megszüntetni. Hét hónappal később a számos belgyógyászati kísérőbetegségben szenvedő betegünk heveny jobbszívfél-elégtelenség miatt elhunyt. Annak ellenére, hogy esetünket nem kísérte lokoregionális, illetve távoli metasztázisok megjelenése, a kiterjedt szubepiteliális tumor lokálisan rendkívül agresszív módon viselkedett. Tanulmányunk bemutatja, hogy a gége malignus fibrózus histiocytomájának klinikai viselkedése kiszámíthatatlan, a kezelésre adott válaszreakció pedig megjósolhatatlan.

<< < 1 > >>
2 találat 1 oldalon

Bejelentkezés

Technikai forródrót:
+36 30 327 4143

AZ EGYESÜLET KIEMELT TÁMOGATÓJA:

 

SANOFI

Az MFOE Arany fokozatú
támogatója a SANOFI.
 
 

AZ EGYESÜLET TÁMOGATÓI:

 

 teva

Victofon

 
 

Egyesületünk bankszámlaszáma:
11708001-20315478-00000000

Tagdíj: 10.000 Ft/év

Kérjük a tagdíjat erre a
számlaszámra fizesse!

A Közgyűlés határozatának
megfelelően 2023-tól a tagsági díj
egységesen 10.000 Ft/év.

Kérjük, hogy tagjaink ennek megfelelően fizessék az idei díjat. 31 főnek van az idei évre részleges befizetése, ezért kérünk mindenkit, hogy a befizetés előtt ellenőrizze az egyenlegét a honlapon!

A tagdíjról és a befizetésekről további
információk itt érhetők el!

A Magyar Fül-orr-gégészet
fejlesztéséért Alapítvány
Adószám: 18190003-2-42

Számlaszám:
11701004-20217868-00000000

Ha úgy gondolja, hogy támogatja céljainkat, kérjük, adja adója 1%-át
"A Magyar Fül-orr-gégészet fejlesztésért" Alapítványnak. Támogatását - betegeink nevében is - hálásan köszönjük!

Alapítványunkról további
információk itt érhetők el!

ujsag 69. évfolyam, 2. szám

Válasszon lapszámot

Partnerek

  Megjelent!
 
 

Megjelent Dr. Reményi Ákos
"A hangprotézissel végzett
beszédrehabilitáció gyakorlati kérdései
"
című szakkönyve.
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Andor professzor úr "Gyakorlati rinológia" című szakkönyve.
Évente számtalan szakkönyv jelenik meg világszerte ebben a témában, hazánkban azonban mindez ideig ilyen jellegű kiadvány
nem látott napvilágot.
 
További információk

 
 

Megjelent
Katona Gábor és Hirschberg Jenő szerkesztésében a

Gyermek Fül-orr-gégészet

tankönyv
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Jenő, Hacki Tamás,
Mészáros Krisztina szerkesztésében a

FONIÁTRIA ÉS TÁRSTUDOMÁNYOK

első és második kötete.
 
További információk