×

Műtéti anesztézia

2011-05-24

A fájdalommentesség az egész testre kiterjed és öntudatvesztéssel társul. Az alváshoz hasonló állapotba kerül, amely állapotot a műtét végéig fenntartunk, és gyógyszerek adásával függesztünk fel.

Altatás (általános érzéstelenítés)

 

A fájdalommentesség az egész testre kiterjed és öntudatvesztéssel társul. Az alváshoz hasonló állapotba kerül, amely állapotot a műtét végéig fenntartunk, és gyógyszerek adásával függesztünk fel. Egy előkészítő tabletta után az altatást vénás injekcióval kezdjük tartós vénabiztosítást követően (kis műanyag katéter behelyezése, mely több napig szükség szerint bent hagyható), majd folyamatosan vénás altatószer adása történik a műtét végéig.
Ezt követően a légcsőbe helyezett tubus segítségével közvetlenül a tüdőbe juttatjuk az oxigént és az altatógázt. A módszer biztonságos, mert így tökéletesen tudjuk biztosítani a légzés és vérkeringés normális működését, illetve egyéb betegségek esetén az esetlegesen fennálló kísérőbetegségek (magas vérnyomás, asztmás tüdőbetegség) is a normális állapotokhoz közeli egyensúlyban tarthatók.

 

 

Az altatás veszélyei

 

A leggondosabb előkészületek ellenére minden beavatkozás veszélyekkel, nem várt következményekkel járhat.
A modern altatás korszerű gyógyszerekkel, altatógépekkel történik, a műtét alatt a beteg szívműködését (EKG, pulzusszám), hőmérséklet, a szervezet O2 telítettségét, hosszabb műtéteknél a vese működését (vizelet mennyiség) az altató orvos folyamatosan ellenőrzi. Mindezek következtében az altatással kapcsolatos súlyos szövődmények (keringés-öszszeomlás; légcsősérülés; légzés leállása; extrém fokú vérzés, szívritmuszavar esetén sokkos állapotok kialakulása; veseműködés leállása; vérkészítmények, valamint gyógyszerek adása kapcsán kialakult allergiás reakciók; fektetési idegsérülések; alsó végtag mélyvénás thrombosiai) még rossz általános állapotú betegeknél is ritkán. Előfordulhat az altatás bevezetése kapcsán (intubálás) szájüregi nyálkahártya-, ajak-, valamint fogsérülés, különösen mozgó, kezelt fogak-, valamint kedvezőtlen fogállás (előreálló), vagy korona esetén.

 

 

A műtéti anesztézia előtti teendők, a műtéti anesztézia utóhatásai

 

Kérjük, hogy a műtét előtt a saját érdekében tartsa be a következőket: a kivehető fogprotézist, kontaktlencsét távolítsa el, ékszereit (fülbevaló, gyűrű, piercing) vegye le, a körömlakkot mossa le, a műkörmöt távolítsa el (különösen a porcelán műkörmöt), mivel műtét alatt a szervezet oxigén telítettségének mérését akadályozza.
Orvosi beavatkozást követően a gyógyszerek utóhatása miatt általános gyengeség, szédülés, hányinger, hányás, ájulás, a műtéti beavatkozástól függően erős fájdalom alakulhat ki. A megváltozott általános állapotot figyelembe kell venni és ennek megfelelően viselkedni (szédülés esetén egyedül nem kelhet fel a beteg, csak nővéri kísérlettel közlekedhet, ha az altatást végző orvos engedélyezi). A beteg 6 órán belül nem vezethet autót, egyedül nem közlekedhet.

 

Kapcsolódó dokumentumok: 1. Műtéti anesztézia
Cikk értékelése Eddig 24 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások

Bejelentkezés

Technikai forródrót:
+36 30 327 4143

AZ EGYESÜLET KIEMELT TÁMOGATÓJA:

 

SANOFI

Az MFOE Arany fokozatú
támogatója a SANOFI.
 
 

AZ EGYESÜLET TÁMOGATÓI:

 

 teva

Victofon

 
 

Egyesületünk bankszámlaszáma:
11708001-20315478-00000000

Tagdíj: 10.000 Ft/év

Kérjük a tagdíjat erre a
számlaszámra fizesse!

A Közgyűlés határozatának
megfelelően 2023-tól a tagsági díj
egységesen 10.000 Ft/év.

Akinek túlfizetése volt a múlt évben, annak az idei évi (2024) tagdíjban ezt jóváírtuk és a befizetendő tagdíj összege ennek mértékével természetesen csökkenthető.

Befizetés előtt ellenőrizze
az egyenlegét a honlapon
!

A tagdíjról és a befizetésekről további
információk itt érhetők el!

A Magyar Fül-orr-gégészet
fejlesztéséért Alapítvány
Adószám: 18190003-2-42

Számlaszám:
11701004-20217868-00000000

Ha úgy gondolja, hogy támogatja céljainkat, kérjük, adja adója 1%-át
"A Magyar Fül-orr-gégészet fejlesztésért" Alapítványnak. Támogatását - betegeink nevében is - hálásan köszönjük!

Alapítványunkról további
információk itt érhetők el!

ujsag 70. évfolyam, 2. szám

Válasszon lapszámot

Partnerek

  Megjelent!
 
 

Megjelent Dr. Reményi Ákos
"A hangprotézissel végzett
beszédrehabilitáció gyakorlati kérdései
"
című szakkönyve.
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Andor professzor úr "Gyakorlati rinológia" című szakkönyve.
Évente számtalan szakkönyv jelenik meg világszerte ebben a témában, hazánkban azonban mindez ideig ilyen jellegű kiadvány
nem látott napvilágot.
 
További információk

 
 

Megjelent
Katona Gábor és Hirschberg Jenő szerkesztésében a

Gyermek Fül-orr-gégészet

tankönyv
 
További információk

 
 

Megjelent Hirschberg Jenő, Hacki Tamás,
Mészáros Krisztina szerkesztésében a

FONIÁTRIA ÉS TÁRSTUDOMÁNYOK

első és második kötete.
 
További információk