I. Fiatal Fül-orr-gégészek Fóruma a Pécsi Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinikán

Egy hiánypótló szakmai rendezvény megszervezésével régi elképzelésünk vált valóra 2016. január 8-9. között megrendezésre került az I. Fiatal Fül-orr-gégészek Fóruma klinikánkon, Pécsett. A Magyarországon eddig példa nélküli rendezvénynek egyik célja az volt, hogy teret biztosítsunk azon fiatal és tehetséges fül-orr-gégészeti rezidenseknek és szakvizsgára készülőknek előadói képességük bemutatására, akik nemzeti kongresszusokon, szakmai fórumokon általában kevesebb szerephez jutnak.

Kérésünknek megfelelően egy általuk és szakmai vezetőjük által kiválasztott tanulságos esetet dolgoztak fel és mutattak be a hallgatóságnak. Összesen 40 előadás érkezett be - a nagy érdeklődésre tekintettel többszörösen meghosszabbított jelentkezési határidőn belül - az ország minden szegletéből az egyetemi klinikákon túl számos megyei és fővárosi kórház fül-orr-gégészeti osztályáról.

A fiatal kollégák szakmailag válogatott elnökség és a 60 főt meghaladó hallgatóság előtt bizonyíthatták szakmai felkészültségüket, mutathatták meg vitakészségüket. Az előadások a fül-orr-gégészet csaknem valamennyi területét érintették egy-egy tanulságos eseten keresztül bemutatva az esetleges diagnosztikai és terápiás nehézségeket, kihívásokat, összehasonlítva az esetleges nemzetközi ajánlásokkal.

Az előadásokat színesítve a fórum első napján kadaver disszekciós élő demonstrációt közvetítettünk a Pécsi Tudományegyetem Anatómiai intézetéből az egyetem Universitas Televíziójának segítségével a Funkcionális Endoszkópos Szinusz Sebészet (FESS) lépéseit bemutatva (Dr. Lujber László), majd a második nap nyitásaként Gerlinger Imre Professzor Úr demonstrált interaktív közvetítésben sziklacsont kadaverdisszekciót klinikánk műtőjéből.

A rendezvény zárásakor minden szekcióból egy, az elnökségek által legjobbnak ítélt előadó külön  díjazásban részesült, név szerint:

Dr. Károly Boróka (Országos Onkológiai Intézet),
Dr. Pálinkás Edina (Heim Pál Gyermekkórház),
Dr. Bobaly Máté (DE KK, Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika),
Dr. Bach Ádám (SZTE ÁOK Fül-Orr-Gégészeti Klinika).

A szakmai képzést segítendő magas színvonalú előadások mellett, a jó hangulatú együtt töltött vacsora és borkóstoló reméljük hozzájárult ahhoz, hogy országunk fiatal fül-orr-gégész kollégái megismerhessék egymást, új barátságok alakuljanak ki.

Dr. Horváth László - borász, ügyvéd, Prof. Dr. Katona Gábor, Prof. Dr. Gerlinger Imre

Klinikánk orvoskollektívája nevében is elmondhatom, hogy a fórumból tradíciót szeretnénk teremteni, mely szakmai tartalmával hozzájárulhat a fül-orr-gégészeti szakvizsgára történő felkészüléshez is.


Pécs, 2016. január 17.

            
Dr. Szanyi István
a Fórum szervezője
 

Cikk értékelése Eddig 9 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások

Bejelentkezés

Technikai forródrót:
+36 30 327 4143

  AZ EGYESÜLET TÁMOGATÓI:

 

 tevaVictofon

 
Egyesületünk bankszámlaszáma:
11708001-20315478-00000000
 
Tagdíj: 6000 Ft/év

Kérjük a tagdíjat erre a
számlaszámra fizesse!
 
 
A Magyar Fül-orr-gégészet
fejlesztéséért Alapítvány
Adószám: 18190003-2-42

Számlaszám:
11701004-20217868-00000000

Ha úgy gondolja, hogy támogatja
céljainkat, kérjük, adja adója 1%-át
"A Magyar Fül-orr-gégészet fejlesztésért" Alapítványnak. Támogatását - betegeink nevében is - hálásan köszönjük!

Alapítványunkról további
információk
itt érhetők el!
 
ujsag 65. évfolyam, 4. szám

Válasszon lapszámot

Partnerek

  Megjelent!


Megjelent Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina szerkesztésében a FONIÁTRIA ÉS TÁRSTUDOMÁNYOK első és második kötete.

További információk