Rovatok: Hírek

Fül-orr-gégészeti karcolatok - Gerlinger Imre könyve

2018-09-24

A 45. Nemzeti Fül-orr-gégészeti Kongresszuson, Szegeden mutatták be Gerlinger professzor új könyvét, amely a szerző bevezetője szerint a korábban megjelent „Fül-orr-gégészeti históriák” mintegy folytatása. A korábbi művet a szerző pszichológus leányával közösen írta, és neves emberek, politikusok, művészek fül-orr-gégészeti betegségeiről, az ő életükre (és a történelemre) gyakorolt hatásairól szólt. A jelen munkában a szerző továbblép: remek, részletes szakmatörténetet ír le, és közben történetekkel, aforizmákkal fűszerezett anekdoták elmesélésével teszi művét kiváló, szórakoztatva tanító olvasmánnyá.

Az előszóban – véleményem szerint túlságosan szerényen – azt írja, hogy művét ne tekintsük professzionális irodalmi műalkotásnak. Nem tudom igazán, mik a professzionális irodalmi műalkotás pontos ismérvei, de ez a könyv, mint irodalom is biztosan megállja a helyét. Tükrözi a szerző „reneszánsz emberi” mivoltát: olvashatunk benne csillagászatról, zenéről, sportról, költészetről, festészetről, történelemről, mitológiáról. Mindezt a fül-orr-gégész szakember szemléletével, látásmódjával, tudásával közvetítve.

Csak néhány kiragadott fejezeti téma:

A Mona Lisa mosolyának fül-orr-gégészeti értelmezése; „Babe” Ruth baseball sztár, a kemoterápiás rákgyógyászat első kísérleti alanya; Bedrich Smetana tragikus megsiketülésének háttere; Bárány Róbert, a Nobel díjas hadifogoly; Szárnyalás és mélyrepülés – Oscar Wilde életműve és fülbetegsége; Gyermekkori fül-orr-gégészeti elváltozások és fogyatékosságok ábrázolása a képzőművészetben. De olvashatunk az arcidegbénulások ábrázolásáról afrikai maszkokon, perui kerámiákon, megtudhatjuk a legfontosabbakat Cseresnyés Sándorról, az első magyar fülészeti tankönyv szerzőjéről is.

Gerlinger professzor ezúttal nem szakkönyvet írt, hanem egy élvezetes, a szakmát nagyobb távlatba, összefüggésbe helyező, rendkívül olvasmányos, érdekes művet. Minden érdeklődő szakembernek és nem-szakembernek őszintén ajánlom!


 

 

Cikk értékelése Eddig 2 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások

Bejelentkezés

Technikai forródrót:
+36 30 327 4143

  AZ EGYESÜLET TÁMOGATÓI:

 

Victofon amplifon teva

 
Egyesületünk bankszámlaszáma:
11708001-20315478-00000000
 
Tagdíj: 6000 Ft/év

Kérjük a tagdíjat erre a
számlaszámra fizesse!
 
 
A Magyar Fül-orr-gégészet
fejlesztéséért Alapítvány
Adószám: 18190003-2-42

Számlaszám:
11701004-20217868-00000000

Ha úgy gondolja, hogy támogatja
céljainkat, kérjük, adja adója 1%-át
"A Magyar Fül-orr-gégészet fejlesztésért" Alapítványnak. Támogatását - betegeink nevében is - hálásan köszönjük!

Alapítványunkról további
információk
itt érhetők el!
 
ujsag 65. évfolyam, 4. szám

Válasszon lapszámot

Partnerek

  Megjelent!


Megjelent Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina szerkesztésében a FONIÁTRIA ÉS TÁRSTUDOMÁNYOK első és második kötete.

További információk