Elnöki üdvözlő levél

A Magyar Fül-orr-gége orvosok Egyesülete Gyermek fül-orr-gégészeti Szekciójának új elnökeként szeretettel köszöntöm a kedves kollégákat megújult weboldalunkon. A 2011. május 19-21. között Székesfehérváron megrendezett XIX. Gyermekfülészeti Vándorgyűlésen a Szekció új vezetőséget választott. Katona Gábor főorvos úr, szekciónk eddigi elnöke éveken át tartó lendületes munkájával megerősítette a hazai gyermek fül-orr-gégészeti tevékenység nemzetközi elismertségét. Hálásak vagyunk elődeink elkötelezett munkájáért. A Vándorgyűlésen résztvevők szavazatai alapján az új vezetőség magam és Ráth Gábor titkár úr személyében állt fel. Megtisztelő bizalmukat ezúton is köszönjük. Hasonlóképpen hálásak vagyunk a székesfehérvári kollégáknak a kiváló szervezésért. A kongresszuson a gyermekfülészet számos aktuális kérdése hangsúlyt kapott. Réti Csaba főorvos urat gyermekfülészeti munkássága elismeréseként a szekció Dr. Kallay Ferenc emlékéremmel tüntette ki, amelyhez ezúton is szeretettel gratulálunk.

Az elnöknek két alapvető feladata van, a szekció zavartalan működésének fenntartása és a Gyermekfülészeti Vándorgyűlés kétévente történő megrendezése. A hazai gyermekfülészeti tevékenység jelenlegi színvonalának megőrzése és folyamatos fejlesztése, a nemzetközi szakmai irányvonalak követése, a hazai és nemzetközi tudományos életben való aktív részvétel támogatása, az egyesülettel és társ szekciókkal kialakított jó kapcsolat további ápolása lankadatlan, hosszú időre szóló elkötelezettséget követel. Ez a lendületes erőfeszítés valamennyi elnöki cikluson át jelen volt és egyik fő célunk, hogy ezt tovább folytassuk.
 

Szakmai ismereteink folyamatos megújítása, az új ismeretek klinikai gyakorlatba ágyazása fontos a fejlődés szempontjából. Az akkreditáció az oktatás, a képzés minőségét garantálja, amely az akkreditációs bizottság felelőssége. Tudásanyagunk bővítésével újabb és újabb kiaknázatlan területek nyílnak meg a további kutatás számára. Kizárólag a gyermekfülészeten belül számtalan ilyen lehetőség kínálkozik, mint például a gyermekkori alvászavarok területe, a gégeszűkületek, a fejlődési rendellenességek funkcionális és esztétikai megoldása, a krónikus középfülgyulladások rizikó faktorainak vizsgálata, a tympanoplasztikai beavatkozások hosszú távú eredményességének javítása, különleges betegcsoportok (pl. mucoviszcidózisos és cerebral paretikus betegek) speciális műtéti ellátása, gondozása. Ebből a szempontból külön kiemelendő a hasadékos betegek ellátása, amely elkötelezett team-munkát igényel. A hallás csökkenések korai kiszűrésére alkalmas objektív vizsgálatok további optimalizálása,az újabb technikai megoldások alkalmazása a kivizsgálás és az ellátás során szintén ilyen terület lehet.
 

Mindezek egyfelől alátámasztják a gyermek fülészet, mint önálló szubspecialitás létjogosultságát, amelyet a Szakorvosok Európai Szervezete (UEMS) is elismer, és amely számtalan aktuális kérdése miatt érdemes arra, hogy a továbbképzéseken is nagyobb hangsúlyt kapjon. Ugyanakkor a jelenlegi gazdasági válsághelyzet, az orvosi utánpótlás hiánya, a támogatásra fordítható anyagi források beszűkülése több területen is változást követelhet a jövőben. Valamennyien tanúi lehetünk annak, hogy napjainkban az oktatás formai átalakulás elé néz. A web konferenciák, web találkozók és web szemináriumok egyre inkább teret kapnak széles elérhetőségük és relatív költségmentességük következtében. Élve a megújult honlap nyújtotta előnyökkel a közeljövőben rendszeresen jelentkezünk majd szakmánk hazai és nemzetközi aktualitásaival, és beszámolunk a gyermekfülészetet érintő nemzetközi vonatkozású eseményekről is. Ez optimális lehetőség az új információk könnyebb elérhetőségére, és következményesen klinikai gyakorlati tevékenységünk eredményességének folyamatos javítására.
 

A terápiát tekintve egyre kevésbé tartható az a klasszikus elv, amely költségtől függetlenül minden gyógymódot támogat, ami a beteg gyógyulásához vezet. Ma már a bizonyítékon alapuló orvoslás és a költség-hatékonyság szempontjai kerülnek előtérbe a megfelelő gyógykezelés megválasztásában. Erre utal a 2012-ben Amszterdamban megrendezésre kerülő Európai Gyermek fül-orr-gégészeti Kongresszus (ESPO) jelmondata is: „From experience-based to evidence-based medicine”.Ezt kívánjuk elősegíteni mi is a közeljövőben a gyermekfülészet aktuális kérdéseit felölelő egy napos „workshop”-ok szervezésével.
 

Ugyanakkor, véleményem szerint munkánk szépségét leginkább azok a kihívások jelentik, ahol nincsenek még bizonyítékon alapuló irányelvek, ahol a saját megszerzett tudásunkat tapasztalatainkkal ötvözve, az intuíció és a szakértelem egyensúlyát meglelve hozzuk meg döntéseinket. Minden egyes ilyen kihívás közelebb visz bennünket a legjobb megoldások megtalálásához, az ösztönös ráérző gondolkodáshoz és egyúttal tudatossághoz, amely segít bennünket, hogy precízebb és következetesebb ellátást nyújtsunk a gyermekeknek, akikért mindannyian felelősek vagyunk. Nagy megtiszteltetés számomra hogy ennek a szekciónak az elnöke lehetek.
 

Dr. Csákányi Zsuzsanna
elnök

Cikk értékelése Eddig 2 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások

Bejelentkezés

Technikai forródrót:
+36 30 327 4143

  AZ EGYESÜLET TÁMOGATÓI:

 

 tevaVictofon

 
Egyesületünk bankszámlaszáma:
11708001-20315478-00000000
 
Tagdíj: 6000 Ft/év

Kérjük a tagdíjat erre a
számlaszámra fizesse!
 
 
A Magyar Fül-orr-gégészet
fejlesztéséért Alapítvány
Adószám: 18190003-2-42

Számlaszám:
11701004-20217868-00000000

Ha úgy gondolja, hogy támogatja
céljainkat, kérjük, adja adója 1%-át
"A Magyar Fül-orr-gégészet fejlesztésért" Alapítványnak. Támogatását - betegeink nevében is - hálásan köszönjük!

Alapítványunkról további
információk
itt érhetők el!
 
ujsag 66. évfolyam, 1. szám

Válasszon lapszámot

Partnerek

  Megjelent!


Megjelent Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina szerkesztésében a FONIÁTRIA ÉS TÁRSTUDOMÁNYOK első és második kötete.

További információk