A MFOE Vezetőségének látogatása Kassán, JurajKoval’ professzornál

Egyesületünk elnöke, Gerlinger professzor úr kezdeményezésére és szervezésével,vezetőségünk mintegy 25 tagja, 2011.06.09-11. között látogatást tett Kassán, a PavolJozef Safarik Egyetemen, tiszteletbeli tagunk, Dr. JurajKoval’ professzor úr osztályán. A régiónkban kiemelkedő hírű szakember évek óta a pécsi fülészeti továbbképző kurzusok meghívott előadója, és kifejezetten baráti viszonyt ápol számos hazai szakemberrel. A most létrehívott „Traveling Club” pontosan ezért választotta első úti céljául a kassai Fül-orr-gégészeti, Fej-nyaksebészeti osztályt, ahol bepillantást nyerhettünk Koval’ professzor idegsebészeti határterületre nyúló tevékenységébe.

Egy acusticusneurinoma élő video-láncon közvetített, translabyrinth irányból végrehajtott eltávolításának megtekintése során személyesen tapasztalhattuk meg Koval’ professzor úr meggyőző anatómiai tudását és operatív készségét. Néhány további eset bemutatásával tovább bizonyította a – már jóval inkább idegsebészeti, mint fülészeti - területen szerzett jártasságát: sikeres eseteket mutatott be nervusfacialisintrameatalis Schwannomájának eltávolítása, és trigeminus neuralgiát okozó agytörzsi vasculariscompressio megoldása kapcsán.

A hasznos szakmai ismeretszerzés mellett rendkívül baráti hangnemű vendéglátásban is részesültünk. A Kassai Egyetem még korábban díszdoktorává választotta Bauer Miklós professzor urat, és a jó kapcsolat a két egyetem, valamint egyesületünk között, azóta is tart. Nagy megtiszteltetésnek érezték látogatásunkat, melyet az egyetem rektorának és Magyarország kassai főkonzuljának részvételével tartott sajtótájékoztató is megerősített, ennek során Gerlinger professzor úr szlovák nyelven köszönte meg a meghívást.

Kulturális programként a gyönyörű kassai belváros mellett megtekintettük a betléri Andrássy-palotát, továbbá a - szintén utoljára ennek a családnak a birtokában álló -Krasznahorka várat. Látogatásunk hangulata bizonyította, hogy a politikai ellentétek ellenére, egymás tiszteletén és megbecsülésén alapuló, kiváló kapcsolat építhető ki a Kárpát-medencei régióban.

A „Traveling Club” kezdeményezés, első próbáján teljes sikerrel szerepelt, ez volt a résztvevők egységes véleménye, így hallgatólagos megállapodás is született már, hogy – amennyiben mód nyílik rá – jövőre Münchenbe utazunk ismereteink bővítése és a nemzetközi kapcsolatok javításacéljából.
 

Cikk értékelése Eddig 1 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások

Bejelentkezés

Technikai forródrót:
+36 30 327 4143

  AZ EGYESÜLET TÁMOGATÓI:

 

Victofon amplifon teva

 
Egyesületünk bankszámlaszáma:
11708001-20315478-00000000
 
Tagdíj: 6000 Ft/év

Kérjük a tagdíjat erre a
számlaszámra fizesse!
 
 
A Magyar Fül-orr-gégészet
fejlesztéséért Alapítvány
Adószám: 18190003-2-42

Számlaszám:
11701004-20217868-00000000

Ha úgy gondolja, hogy támogatja
céljainkat, kérjük, adja adója 1%-át
"A Magyar Fül-orr-gégészet fejlesztésért" Alapítványnak. Támogatását - betegeink nevében is - hálásan köszönjük!

Alapítványunkról további
információk
itt érhetők el!
 
ujsag 65. évfolyam, 4. szám

Válasszon lapszámot

Partnerek

  Megjelent!


Megjelent Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina szerkesztésében a FONIÁTRIA ÉS TÁRSTUDOMÁNYOK első és második kötete.

További információk